Strona główna » Składnik na trądzik – 6 zalet wąkroty azjatyckiej

Składnik na trądzik – 6 zalet wąkroty azjatyckiej

Spis treści

  1. Właściwości wąkroty azjatyckiej (CICA)
  2. Przegląd najciekawszych produktów z wąkrotą azjatycką
  3. Jak znaleźć wąkrotę azjatycką (CICA) w składzie INCI

Są takie składniki kosmetyczne, które mimo bardzo ciekawych właściwości oraz szerokiego spektrum działania pozostają niedoceniane i nie spotykamy ich dostatecznie często w kosmetykach. Jednym z nich jest wąkrota azjatycka. Dopiero niedawno zaczęła pojawiać się w drogeryjnych produktach w większych stężeniach i wymieniana jest w ich głównych opisach. Bardzo mnie to cieszy, bo jest to fantastyczny składnik dla każdego typu cery. Jakie są zalety wąkroty azjatyckiej i dlaczego warto o niej pamiętać mając cerę problematyczną dowiecie się poniżej.

Właściwości wąkroty azjatyckiej (CICA)

Wąkrota azjatycka (Centella Asiatica) znana również pod nazwą CICA ma bardzo szerokie spektrum właściwości, dlatego jest chętnie wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym. Warto zwrócić uwagę, że ta roślina długowieczności była stosowana w celach medycznych już tysiące lat temu między innymi w Chinach i Indiach. Co w niej tak niesamowitego, dlaczego warto szukać kosmetyków ją zawierających? Posiada komplet świetnych właściwości:

wąkrota-azjatycja-działanie-i-najciekawsze-kosmetyki-3

Przegląd najciekawszych produktów z wąkrotą azjatycką (CICA)

Wiemy, jakie działanie ma wąkrota azjatycka, więc do kompletu przyda się zestawienie drogeryjnych produktów zawierających właśnie ten składnik.

wąkrota-azjatycja-działanie-i-najciekawsze-kosmetyki
wąkrota-azjatycja-działanie-i-najciekawsze-kosmetyki-1
wąkrota-azjatycja-działanie-i-najciekawsze-kosmetyki-2

Jak znaleźć wąkrotę azjatycką (CICA) w składzie INCI

Czasami mamy do czynienia ze składnikami pochodzącymi od wąkroty, ale ukrywającymi się pod zupełnie nieznanymi nazwami. Najczęściej można ją odnaleźć pod poniższymi:

Centella Asiatica Extract – ekstrakt z wąkroty azjatyckiej

Centella Asiatica Leaf Water – woda z liści wąkroty azjatyckiej

Asiaticoside – azjatykozyd

Madecassoside – madekasozyd

Asiatic Acid – kwas azjatykowy

Madecassic Acid – kwas madekasowy

Dajcie koniecznie znać w komentarzu, czy wiedzieliście jakie właściwości ma wąkrota azjatycka (:

grafika pod wpis

Spodobał Ci się mój wpis?

Zostaw po sobie komentarz i odwiedź mnie w mediach społecznościowych gdzie znajdziesz więcej ciekawych materiałów

Co powiesz na...?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *