Strona główna » Kwas salicylowy – sposób na zaskórniki

Kwas salicylowy – sposób na zaskórniki

Spis treści

  1. Właściwości kwasu salicylowego
  2. Pod jaka nazwą w składzie INCI kosmetyku
  3. Jakie stężenie kwasu salicylowego wybrać?
  4. Z czym można, a z czym nie można łączyć kwasu salicylowego
  5. Kwas salicylowy + glinka zielona
  6. Na to uważaj przy stosowaniu kwasu salicylowego

Zaskórniki to temat, który wielu z nas spędza sen z powiek. Często podejmujemy kroki bardziej szkodzące naszej cerze niż niwelujące problem. Doskonałym rozwiązaniem na nasze bolączki może okazać się kwas salicylowy. Wprowadzenie go do pielęgnacji może wiele z nas zaskoczyć. Warto pomyśleć o tym teraz w okresie jesienno – zimowym, kiedy słońce nie jest tak intensywne i skóra jest mniej narażona na jego działanie.

kwas salicylowy

Kwas salicylowy, który jest pogromcą zaskórników, to jedyny kwas BHA (beta – hydroksykwasy), jaki jest stosowanym w kosmetyce. W środowisku naturalnym występuje on w korze wierzby białej. Doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry tłustej i mieszanej. Jest to dobry składnik dla skóry zanieczyszczonej, z przebarwieniami czy ze skłonnością do wyprysków i zaskórników.

Składnik o szerokiej gamie właściwości

Kwas salicylowy to kwas rozpuszczalny w tłuszczach, dzięki czemu z łatwością przenika przez warstwę sebum docierając w głąb skóry. Kwas salicylowy oczyszcza reguluje pracę i zwęża ujścia gruczołów łojowych, czyli tak zwanych porów. Złuszcza martwy naskórek wspomagając odnowę komórkową skóry i zmniejszając przebarwienia oraz blizny potrądzikowe. Ten kwas BHA ma działanie antybakteryjne, przeciwtrądzikowe i przeciwzapalne.

Pod jaka nazwą w składzie INCI kosmetyku

kwas salicylowy INCI

Czytając zapisaną gęstym maczkiem etykietę kosmetyku, a dokładniej jego skład, możemy odnaleźć kwas salicylowy pod różnymi nazwami:

Salicylic Acid – kwas BHA, może być on pozyskiwany z roślin, jak i syntetycznie.

Betaine Salicylate – salicylan betainy, czyli pochodna kwasu salicylowego, która działa delikatniej, dzięki czemu jest dedykowana skórom wrażliwym.

Salix Alba (Willow) Bark Extract – ekstrakt z kory wierzby białej, czyli naturalne źródło kwasu salicylowego. Znacznie łagodniejszy od samego kwasu salicylowego, przez co może być używany do skór wrażliwych i naczynkowych.

Salix Nigra (Willow) Bark Extract – ekstrakt z kory wierzby czarnej. Nie powoduje podrażnień i nie wysusza skóry nawet w wyższych stężeniach.

Jakie stężenie kwasu salicylowego wybrać?

Nie bez znaczenia pozostaje to, jakie stężenie kwasu salicylowego wybierzemy. Minimalne, skuteczne stężenie tego składnika to 1%. Już przy 2% możemy uzyskać mocno zadowalające efekty. Uprzedzam, że z % nie warto przesadzać w szczególności na początku przygody z kwasami. Lepiej zacząć od niższego stężenia i stopniowo wprowadzać wyższe niż spowodować podrażnienia skóry.

Z czym można, a z czym nie można łączyć kwasu salicylowego

z czym nie łączyć kwasu salicylowy

Kwasy mają to do siebie, że dają spektakularne efekty, ale wymagają trochę więcej uwagi podczas stosowania. Nie zawsze można je łączyć w jednej pielęgnacji z innymi składnikami, ponieważ często znoszą działanie innego produktu a niektóre połączenia mogą wywołać podrażnienia i pieczenie skóry.

z czym łączyć kwas salicylowy

Pamiętajmy, że najpierw zmywamy produkt z kwasem salicylowym, a następnie nakładamy produkty z wskazanymi powyżej jak również innymi składnikami. Dodatkowo warto zwrócić uwagę, że kwas salicylowy i niacynamid kładzione jeden na drugi neutralizują swoje działanie, więc tym bardziej zalecam dokładne zmycie jednego przed aplikacją drugiego. Spotkałam się już z kosmetykami, które zawierają jednocześnie oba te składniki. Zwróćmy uwagę, że jest to gotowa mieszanka, gdzie producent kontroluje odpowiednie stężenia, zachowanie wszystkich właściwości preparatu. Nie jest to równoważne nakładaniu niacynamidu i kwasu salicylowego osobno, jeden po drugim w formie dwóch różnych produktów. 

Kwas salicylowy + glinka zielona

Ostatnio bardzo popularne w pielęgnacji stało się połączenie kwasu salicylowy plus zielona glinka, która ma silne działanie absorpcyjne, przeciwzapalne, detoksykujące i antybakteryjne.

Jak te dwa składniki ze sobą połączyć?

  1. Wykonaj dokładny demakijaż i oczyszczanie twarzy
  2. Na suchą skórę nałóż kwas salicylowy (pamiętaj, żeby omijać okolice oczu)
  3. Odczekaj 30 – 40 minut. W tym czasie zaczynają działać składniki aktywne.
  4. Po odczekaniu, nie zmywając kwasu ze skóry, nałóż rozrobioną zieloną glinkę
  5. Odczekaj 10-15 minut pamiętając o zwilżaniu skóry tonikiem lub hydrolatem, aby nie dopuścić do wyschnięcia glinki.
  6. Dokładnie zmyj całość i przejdź do kolejnych punktów swojej pielęgnacyjnej rutyny.

Jakiego efektu możesz się spodziewać po połączeniu kwasu salicylowego i zielonej glinki?
Oczyszczone, przez co mniej widoczne, ujścia gruczołów łojowych. Oczywiście im regularniej wykonujemy taką maseczkę tym lepsze uzyskujemy efekty. Najlepiej zabieg powtarzać 1 – 2 razy w tygodniu. 

Na to uważaj podczas kuracji kwasem salicylowym

Podczas używania kwasu salicylowego niezbędne jest stosowanie wysokiej ochrony przeciwsłonecznej. W skrócie mówiąc spowodowane przez ten składnik uwrażliwienie skóry, a w zasadzie ścienienie warstwy naskórka poprzez jego złuszczenie, naraża nas na powstawanie przebarwień i poparzeń.

 

Kosmetyki zawierające kwas salicylowy nie mogą być stosowane przez osoby uczulone na salicylany (zawsze robimy próbę uczuleniową kosmetyków na małej powierzchni skóry), kobiety w ciąży oraz te karmiące.

grafika pod wpis

Spodobał Ci się mój wpis?

Zostaw po sobie komentarz i odwiedź mnie w mediach społecznościowych gdzie znajdziesz więcej ciekawych materiałów

Co powiesz na...?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *