- bariera hydrolipidowa skóry - struktura składająca się z czasteczek wody, cholesterolu, wolnych kwasów tłuszczowych i ceramidów obecna na skórze i chroniąca ją przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych, a także zapobiegająca utracie wody z naskórka (TEWL)
- elastyna - obok kolagenu to główne białko skóry, odpowiada za jej sprężystość i rozciągliwość, młody wygląd
- emolienty - substancje tłuszczowe, które zapobiegają wysuszaniu skóry, włosów itp. poprzez tworzenie na nich warstwy okluzyjnej, która chroni przed utratą wody
- humektanty - substancje silnie nawilżające - wiążą wodę przeciwdziałając jej utracie, higroskopijne - absorbują wodę z otoczenia
- kolagen - produkowane przez organizm białko, które stanowi około 30% wszystkich białek ludzkich, jeden z głównych składników tkanki łącznej, białko wpływające na młody wygląd, zdrowe stawy, proces gojenia ran, elastyczność skóry i naczyń krwionośnych
- kwasy AHA - alfahydroksykwasy, kwasy owocowe działające rozjaśniająco, złuszczająco, spłycają drobne zmarszczki - kwas mlekowy, kwas glikolowy, kwas jabłkowy, kwas migdałowy, kwas cytrynowy, kwas winowy, kwas szikimowy
- kwasy BHA - betahydroksykwasy, w tej grupie występuje tylko jeden kwas - kwas salicylowy
- kwasy PHA - zapewniające efekty działania podobne do kwasów AHA, a jednocześnie znacznie słabsze działanie drażniące - glukonolakton, glukoheptanolakton, kwas laktobionowy
- mikrobiom skóry - wszystkie bakterie, grzyby, roztocza i wirusy, które zasiedlają powierzchnię skóry, które będąc w równowadze stanowią dla niej ochronę
- proteiny - białka pełniące rolę budulca włosa
- równowaga PEH - pojęcie odnoszące się do pielęgnacji włosów, polega na dostarczaniu im w odpowiednich proporcjach protein, emolientów i humektantów
- TEWL -przeznaskórkowa utrata wody